Vitamines voor je vaginale gezondheid?

Wist je dat je je microbioom positief kan beïnvloeden door vitamines in te nemen? In een nieuw dochterproject van Isala kan je zelf vitamines nemen én zowel je vaginale als darm microbioom leren kennen! Een unieke kans om bij te dragen aan nieuwe inzichten in de rol van vitamines op de vrouwelijke gezondheid. Help je graag mee? Lees hier meer over de studie en hoe je jezelf kan inschrijven!

Logo VIAB2L-studie

Voor deze studie zoeken we deelneemsters 

  • van 18 jaar of ouder 
  • die niet zwanger zijn
  • die geen borstvoeding geven 
  • die de pil doornemen voor twee maanden of bereid zijn dit te doen tijdens de studie, want we weten al dat anticonceptie een invloed heeft op het vaginale microbioom en de bloeding tijdens een stopweek

Wat verwachten we van jou?  

De studie start in september 2024. Je zal gedurende 28 dagen één van de volgende capsules innemen: 

  • de eerste soort capsule is gevuld met onze eigen unieke Isala bacterie, Limosilactobacillus reuteri AMBV339 (check zeker onze blog), die grote hoeveelheden vitamine B2 kan aanmaken.
  • de tweede soort capsule is gevuld met vitamine B2 dat op traditionele manier gemaakt wordt via een proces waar geen bacteriën aan te pas komen. Je kan deze capsule vergelijken met een vitamine B2 supplement dat je in de winkelrekken vindt.
  • de derde soort capsule is een combinatie van nummer 1 en 2. Zo willen we onderzoeken of beide samen, namelijk vitamine B2 geproduceerd door onze Isala bacterie (Limosilactobacillus reuteri AMBV339) en de traditionele vitamine B2, beter zijn dan wanneer ze apart worden ingenomen. 
  • de vierde soort is een controle capsule, ook wel placebo genoemd. In deze capsule zitten geen bacteriën of vitamine B2, maar wel een vulstof. We verwachten bij deze capsule geen effecten te zien, maar die is wel belangrijk om later de resultaten van de studie goed te begrijpen. 

De studie loopt over een tijdspanne van acht weken. Je zal vier soorten stalen afnemen op vijf verschillende momenten (zie figuur). De vier soorten stalen zijn vaginale swabs, stoelgangstalen, urinestalen en bloedstalen. Zo krijgen we een volledig beeld van wat er in je lichaam gebeurt voor, tijdens en na het innemen van één van de capsules. De stoelgangstalen verzamel je thuis. Je komt zelf langs bij het Isala labo en brengt deze mee in een afgesloten zakje. Ter plaatse neem je telkens de vaginale swabs en een urinestaal af in alle privacy. De bloedstalen worden nadien door een studieverpleegkundige afgenomen. Zo’n bezoekje aan ons labo duurt ongeveer 20 minuten en we zorgen ervoor dat alles vlot verloopt. Ten slotte zal je bij de vijf verschillende momenten een vragenlijst invullen waarmee we peilen naar je algemene gezondheid.

Overzicht van de studie met zeven opeenvolgende weken plezier
Overzicht van de studie met zeven opeenvolgende weken plezier!

Stalen onder de loep

Van zodra we je stalen ontvangen in het Isala labo, gaat ons enthousiast team van onderzoekers er meteen mee aan de slag! In deze studie bepalen we je vaginale en darm microbioom aan de hand van je stalen. We bestuderen ook stofjes zoals vitamine B2, vetzuren en elementen van je afweersysteem in je stalen. Zo meten we bijvoorbeeld in je bloedstalen en urinestalen het gehalte aan vitamine B2 dat je lichaam wel en niet opneemt. Door alle data te combineren met de informatie uit de vragenlijsten, hopen we beter te begrijpen wat de rol is van vitamine B2 op de vrouwelijke gezondheid en daar ben jij getuige van. Uiteraard word je als deelneemster ook op de hoogte gehouden van je persoonlijke resultaten!

Vitamine B2 als superheld

Elke vrouw heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid vitamine B2 nodig. Tekorten kunnen bijgevolg heel wat nadelen met zich meebrengen. Algemeen spreken we over vermoeidheid, bloedarmoede, verminderd zicht, enzovoort. Maar vitamine B2 blijkt ook van groot belang te zijn voor vrouwelijke gezondheid. Zo is een goede vitamine B2 status belangrijk voor de voortplanting, een gezonde zwangerschap, een goede samenstelling van borstvoeding, een mooi hormonale balans en noem maar op!

Een nieuwe studie start uiteraard met een geschikte naam. Wij kozen voor VIAB2L.

VIAB2L is een samentrekking van een lange Engelse studienaam die luidt als volgt: Vaginal and Intestinal Application of vitamin B2 produced by Lactobacilli and Supplementation. Even vertalen: het gaat hier over het innemen van vitamine B2 dat wordt aangemaakt door lactobacillen (onze favoriete goede bacteriën) of aangemaakt via een traditioneel proces en we nemen daarbij vaginale en darmbacteriën onder de loep (naast zoveel andere dingen!). Met zo’n afkorting weet iedereen in een vingerknip over welke studie het gaat. En dat is zéker belangrijk aangezien ons Isala team verschillende studies tegelijk lanceert, elk met een uniek doel! Even samenvatten: Met de VIAB2L studie onderzoeken we in detail wat het effect is van vitamine B2 (of riboflavine) op de gezondheid van vrouwen.

Een enthousiast team van onderzoekers! 

Achter elke studie staat een enthousiast team van onderzoekers! Isabel Erreygers en Caroline Dricot staan als doctoraatstudenten aan het roer van dit dochterproject van Isala. Uiteraard kunnen zij rekenen op bekende Isala gezichten zoals Professor Sarah Lebeer (de enige echte!), Professor Veronique Verhoeven (de arts van Isala) en Dr. Sarah Ahannach (aanwezig van bij de start van Isala). Zij worden enorm gesteund door Dr. Eline Cauwenberghs, Nele Van de Vliet, Reine Audenaert, Dr. Thies Gehrmann en Tim Van Rillaer! Zoals altijd bij Isala geldt ook nu: Teamwork makes the dream work! 🙂 We bedanken graag DSM-Firmenich voor de fijne samenwerking.

Geïnteresseerd en wil je bijdragen? Schrijf je snel in!

Als je vroeger al hebt deelgenomen aan Isala, log hier eerst in om je daarna ineens te kunnen inschrijven.

Nieuw Account Registreren

Wist je dat je je microbioom positief kan beïnvloeden door vitamines in te nemen? In een nieuw dochterproject van Isala kan je zelf vitamines nemen én zowel je vaginale als darm microbioom leren kennen! Een unieke kans om bij te dragen aan nieuwe inzichten in de rol van vitamines op de vrouwelijke gezondheid. Help je graag mee?