Le moment suprême is daar! Maak kennis met Limosilactobacillus reuteri AMBV339, of beter gezegd: de unieke vaginabewoner die als riboflavineproducent al snel onze Isala harten veroverde. 😊
Riboflavine? Riboflavine is beter gekend als vitamine B2. Als onderdeel van de belangrijke groep van B vitamines helpt dit vitamientje ons dagelijks in ons energiemetabolisme. Zuivelproducten (bv. melk) maar ook andere voedingsmiddelen zoals granen en groene groenten zijn belangrijke bronnen van riboflavine in ons eetpatroon. Wist je trouwens dat riboflavine wordt afgebroken wanneer het blootgesteld wordt aan licht? Dit is één van de redenen waarom je niet zo vaak melk in glazen flessen meer zal tegenkomen. Een riboflavinetekort uit zich onder andere in gescheurde mondhoeken, een gezwollen tong, huidaandoeningen en wordt zelfs gelinkt aan groeiproblemen.
Waarom is vitamine B productie nu zo interessant voor de Isala onderzoekers? Eerst en vooral is riboflavine essentieel tijdens de zwangerschap. Dit vitamine is belangrijk voor de groei van de baby en de ontwikkeling van zijn of haar immuunsysteem. Riboflavine wordt opgenomen in de moederkoek en komt via die weg bij de foetus terecht. Daarom nemen zwangere vrouwen ook best meer riboflavine in dan anders! Verder bevat ook moedermelk riboflavine. Op die manier draagt dit vitamientje bij aan de benaming ‘het vloeibaar goud’. Het verlies van riboflavine via de moedermelk moet uiteraard ook opnieuw gecompenseerd worden en zo komen we bij de hogere riboflavinebehoefte tijdens het geven van borstvoeding. Met de vrouwelijke gezondheid hoog in het vaandel is de ontdekking van een riboflavine-producerende bacterie dan ook van groot belang voor het Isala onderzoek.
Toepassingen in voeding? Wacht eens even? Als riboflavine dan zo belangrijk is voor de voeding van (zwangere) vrouwen, én als lactobacillen niet alleen in je vagina voorkomen maar ook in voeding, is het dan niet mogelijk om nieuwe voedingsmiddelen te maken mét AMBV339 om zo riboflavine op een natuurlijke manier toe te dienen? We geven toe: het klinkt eerst wel echt als een vreemd idee voor mensen buiten ons labo. 😉 Maar als je dit van op afstand bekijkt, is het echt niet zo gek om te onderzoeken of we AMBV339 (uiteraard heel proper, opgezuiverd en in pure vorm 😉) kunnen toevoegen aan volle en halfvolle koemelk en karnemelk, maar ook aan plantaardige alternatieven op basis van kokos, soja en haver. Deze melkalternatieven worden steeds populairder maar ze zijn vaak arm aan riboflavine. Net daarom is het verrijken van dergelijke plantaardige voedingsmiddelen van belang om riboflavinetekorten te vermijden. En ons originele idee bleek helemaal niet zo verkeerd: we vonden dat AMBV339 het voortreffelijk deed in de kokosdrank, met hoge riboflavine productie. Ook in de karnemelk produceerde deze bacterie een aanzienlijke hoeveelheid van dit vitamientje. Wij waren meteen fan en keken ernaar uit om het voordelige effect van deze bacterie voor de vrouwelijke gezondheid verder te onderzoeken! 😊
Nabootsen van effecten in ons spijsverteringsstelsel? Zo gingen we met veel enthousiasme naar het NatuRA labo van de Universiteit Antwerpen om daar gebruik te maken van het zelf ontworpen GIDM-colon model. Kort samengevat bootst dit ‘Gastro-Intestinal Dialysis Model’ het spijsverteringstelsel na zoals het in jouw en mijn lichaam te vinden is op laboschaal. Op die manier konden we meer leren over de passage van het kokosdrankje met AMBV339 en riboflavine doorheen verschillende onderdelen, namelijk de maag, de dunne en de dikke darm. Ook hier waren de resultaten positief. Zo zagen we bijvoorbeeld dat AMBV339 overleeft in het zure maagsap, dat er riboflavineproductie was in het model én dat de aangemaakte riboflavine verder kan worden opgenomen in darmcellen. We onderzochten zelfs de combinatie van AMBV339 met een bacterie die vaak gebruikt wordt in het productieproces van yoghurt (namelijk Streptococcus thermophilus) en kregen ook daar veelbelovende resultaten. Dit is zeker en vast interessant als we verder gaan nadenken over het toedienen van AMBV339 aan vrouwen in real life, hoe cool zou dat zijn! 😊
Zo kunnen we nog wel even doorgaan met het aanhalen van te gekke experimenten. We leerden telkens weer wat meer bij over AMBV339 en dat smaakte zoet als een heerlijke taart. 😊 Nu verwacht je misschien ook een kers op die taart… En ja hoor, die was er zeker! Die kers was niets minder dan de publicatie van een zeer interessant wetenschappelijk artikel in het tijdschrift ‘Frontiers in Nutrition’ over het veelbelovend potentieel van AMBV339. Deze vaginale bacterie heeft alvast onze Isala harten weten te veroveren. Dat van jullie ook? 😊
Wie ben ik?
Mijn naam is Isabel Erreygers en samen met jullie blik ik graag terug op mijn finale thesisjaar. Tijdens mijn opleiding tot bio-ingenieur kon ik kiezen voor een masterthesis rond een hot topic (ja hoor, hét vaginale microbioom) én omringd door een topteam van Isala onderzoekers. Daar moest ik geen twee keer over nadenken. Nu kijk ik er met veel tevredenheid op terug en ben ik zelf toch ook wel trots op het eindresultaat. Of beschrijf ik het beter als het begin van nog meer boeiende wetenschap? 😊
Het afgelopen academiejaar was waarschijnlijk wel de drukste periode in mijn ‘schoolcarrière’ maar dan wel één die heel boeiend, super leerrijk en énorm interessant was. Ik pendelde met veel plezier tussen Leuven en Antwerpen voor het volgen van de lessen enerzijds en het labo-onderzoek van mijn thesis anderzijds met de beste begeleiding die ik me kon wensen. Elke keer opnieuw werd ik met open armen ontvangen in het labo waar het Isala team top-onderzoek verricht. We deden vele verschillende experimenten met AMBV339 en er werd hard gewerkt om opnieuw vooruitgang te boeken in het o zo interessant, boeiend en fascinerend onderzoeksveld van het vaginale microbioom.
Ik mocht als co-auteur mijn steentje bijdragen aan het wetenschappelijk artikel rond AMBV339, wat toch wel voelde als een bekroning en beloning voor al het harde werk van de voorbije maanden. Voordat ik mijn pen terug opberg, deel ik graag nog een recente update over de toekomst die mooi rooskleurig is. Na een interessant bachelor project en een boeiende masterthesis in het labo van Prof. Sarah Lebeer mag ik jullie vertellen dat mijn verhaal in het Isala team een vervolg krijgt, nu als doctoraatsstudente. Ik kijk alvast enorm uit naar deze periode! 😊