Veelgestelde vragen

Moet ik betalen om deel te nemen? Of krijg ik een vergoeding?

Deelname aan Isala is gratis. Je krijgt geen financiële vergoeding. We stellen je wel gratis alle tools ter beschikking om in de privacy van je eigen badkamer deel te nemen aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en we voorzien een aantal leuke gadgets om je te bedanken voor je deelname. Aan het einde van het onderzoek krijg je bovendien een persoonlijk ‘rapport’ van jouw vaginale microbioom.

Dankzij een storting van 10 euro zou je zelf de kosten dragen om jouw unieke onderzoekskit te verzenden en terug te sturen. Dat zou ons heel erg helpen. De kit zelf, de wetenschappelijke analyse van de swabs en het opstellen van jouw persoonlijk microbioom blijven uiteraard helemaal gratis.

En als deelneemster van Isala krijg je ook nog onze eeuwige dankbaarheid!

Ik ben momenteel zwanger, kan ik deelnemen aan Isala?

Helaas niet. Ook al vinden we het microbioom bij zwangere vrouwen heel interessant, we kunnen ‘maar’ 200 vrouwen meenemen in de eerste fase van het project. Daarom hebben we besloten om te focussen op vrouwen die momenteel niet zwanger zijn. Je kan ons project wel steunen door onze boodschap te verspreiden bij je vriendinnen, familie, …

Ik heb geen regelmatige cyclus, kan ik deelnemen aan Isala?

Ja, ook als je geen regelmatige cyclus hebt kan je deelnemen aan Isala. Als je geselecteerd bent geven we je alle informatie die je nodig hebt om je stalen op het juiste moment af te nemen. Alleen als je zwanger bent kan je helaas momenteel niet deelnemen.

Kan deze studie bepaalde vaginale aandoeningen of infecties aan het licht brengen?

Isala is een wetenschappelijk fundamentele onderzoeksstudie naar het vaginale microbioom, geen medische analyse van eventuele infecties. Er zal en kan dus nooit een diagnose worden gesteld. We bezorgen je op het einde van de studie wel een persoonlijk overzicht van jouw microbioom, maar deelname aan deze studie vervangt op geen enkele manier een regelmatige controle bij jouw huisarts of gynaecoloog.

Ben ik verzekerd als ik deelneem aan Isala?

Ja, je bent als deelnemer verzekerd. Al is er geen enkel risico of ongemak verbonden aan het verzamelen van de stalen, het is goed om te weten dat deze studie goedgekeurd werd door de onafhankelijke Ethische Commissie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen. Alle vrijwilligers die deelnemen zijn daardoor verzekerd volgens artikel 29 van de wet van 7 mei 2004 (UZA verzekeringscontract). De haalbaarheid, het belang, de veiligheid en de overeenstemming met de internationale aanbevelingen werden door deze Commissie geëvalueerd.

Ik woon in Nederland, kan ik deelnemen aan Isala?

Nee, spijtig genoeg is het project momenteel beperkt tot Vlaanderen. Misschien kunnen we ooit dromen over een project dat over de landsgrenzen loopt, maar in deze fase van het project kunnen we je helaas niet meenemen.

Ik ben jonger dan 18 jaar, kan ik deelnemen aan Isala?

Helaas, als je minderjarig bent kan je niet meedoen aan Isala. Wij hopen alvast dat jij ooit de vruchten kan plukken van het onderzoek dat we hier doen, maar voorlopig kan jij enkel het project steunen door je (oudere) familieleden en vrienden te motiveren om mee te doen. 

Ik ben transgender, kan ik deelnemen aan Isala?

Ja, zeker! Zolang je een vagina hebt en dus de vaginale stalen zou kunnen afnemen, kan je deelnemen aan het project.