Veillonella

Veillonella

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Veillonella heeft een ronde vormen en komt vooral in paren voor. Deze bacterie werd voor het eerst beschreven in 1898 door Veillon en Zuber.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Over het algemeen is het geslacht van de Veillonella bacteriën goedaardig. In je mond zijn deze bacteriën bijvoorbeeld belangrijk voor samenwerkingen met andere bacteriën en het wegwerken van toxische organische zuren. Deze bacterie maakt dus deel uit van een gezond speekselmicrobioom. Maar soms wordt Veillonella ook geassocieerd met infecties in de mond of komt ze voor in je sinussen, longen of bij wonden en daar lijken ze soms betrokken bij ontstekingen.

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn mond? 

We weten nog niet zo heel veel over de rol van deze bacterie in je speeksel. Maar wetenschappers hebben wel al ontdekt dat Veillonella een belangrijke rol speelt in de vorming van een biofilm op je tanden. Een biofilm is een laagje van micro-organismen dat een belangrijke rol speelt bij een gezond gebit.

Wat doet deze bacterie op mijn huid? 

Veillonella komt normaal niet voor op je huid. Het is er vaak te droog en deze bacterie heeft liever geen zuurstof. Maar de huid rond je mond komt vaak in contact met speeksel, dus het is niet zo verrassend dat we ze wel in die swabs hebben gevonden.   

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Verschillende Veillonella soorten vinden we vooral in de mond, maar andere soorten zitten in je darmen en heel af en toe worden ze ook teruggevonden in de vagina.