Welk voorbehoedsmiddel gebruik jij?

Hoe heb jij je keuze gemaakt voor een bepaald voorbehoedsmiddel? Voor mij was de zoektocht naar welk voorbehoedsmiddel dat bij mij paste toch vooral heel wat zelfstudie en uurtjes op het internet. Er zijn immers echt héél wat opties: een traditionele ‘pil’ of toch een spiraal? Of een ring? En is een spiraal dan echt een spiraal? En hoe betrouwbaar is alles? Welke methode wordt het meest gebruikt en waarom?

Condoom

Uit onze vragenlijst bleek dat de traditionele anticonceptiepil (of combinatiepil) nog steeds het populairste anticonceptiemiddel is voor de Isala participanten, met meer 1500 vrouwen (29%) die aangaven dit te gebruiken. Ook heel wat participanten, zo’n 17%, gebruiken een hormoonspiraal en ongeveer evenveel deelnemers (17%) gebruiken condooms als voorbehoedsmiddel. Daarnaast gaven ook participanten aan een vaginale ring (4%), een koperspiraal (3%) en een minipil (2%) te gebruiken. Minder populair waren de prikpil (0,47%), het hormonaal implantaat (0,45%) en de anticonceptiepleister (0,25%). 

Welke methode voor jou het meest gepast is, hangt natuurlijk heel erg van jou af. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Het grote voordeel van het condoom bijvoorbeeld is dat het ook (als enige anticonceptiemiddel) beschermd tegen verschillende soa’s. Het is daarom zeker aan te raden als je wisselende seksuele partners hebt. Maar aan de andere kant is het condoom niet zo heel erg betrouwbaar voor het voorkomen van zwangerschappen. De anticonceptiepil is daar veel effectiever in. Bovendien laat het je toe je cyclus te regelen en kan de pil positieve effecten hebben op eventuele acne of pijnlijke regels. Maar als je niet heel erg stipt bent (zoals ik en waarschijnlijk enkelen onder jullie ook) en een dagelijkse pil wel eens durft vergeten, is misschien een combinatiepil (en de minipil) niet zo geschikt voor jou. In dat geval spreekt een hormoonspiraal je misschien wel aan (die eigenlijk eerder een T-vorm heeft trouwens), waar je maar eens om de drie tot vijf jaar aan moet denken. Bovendien bevat een hormoonspiraal een lagere concentratie hormoon, is deze heel betrouwbaar en wordt je menstruatie veel lichter en minder pijnlijk of blijft je menstruatie uit. Anderzijds heb je wel een arts nodig om de spiraal te plaatsen en te verwijderen, en kost de spiraal zelf en de plaatsing wel veel: zo’n 119 tot 149 euro voor het spiraal zonder het ereloon van je gynaecoloog gerekend. Nochtans is de hormoonspiraal uiteindelijk heel goedkoop als je het bekijkt over de jaren dat ze effectief is, namelijk 24 tot 29 euro per jaar. Als je jonger bent dan 25 heb je ook recht op een verhoogde tegemoetkoming voor anticonceptie (waaronder de meestgebruikte hormoonspiraaltjes) en zal, na terugbetaling van je ziekteverzekering, de uiteindelijke kost lager zijn. Vroeger werd er wel eens verklaard dat je best pas een spiraal liet plaatsen nadat je een zwangerschap had doorgemaakt, maar het is ook perfect veilig om ze te laten plaatsen als je nog nooit zwanger was. Ook een vaginale ring kan een oplossing zijn als je niet al te vaak aan je anticonceptie wil denken. Het deelt veel van de voordelen van de anticonceptiepil, maar het is wel relatief duur en je kan hem voelen tijdens het vrijen, wat een belangrijk nadeel kan zijn. Anderzijds willen ook steeds meer vrouwen liever niet-hormonale anticonceptie en kiezen ze bijvoorbeeld voor de koperspiraal. Een koperspiraal kan je menstruatie wel zwaarder en langer maken, wat voor velen een belangrijke reden is om er niet voor te kiezen. Hier hebben we natuurlijk maar enkele aspecten van de verschillende vormen van anticonceptie aangehaald. Als je een meer uitgebreid overzicht wil kan je zeker eens kijken op de uitgebreide Sensoa website: Alles over seks

Heel wat keuze dus en het is aan elke vrouw om zelf de keuze te maken. Wie weet kan ons Isala onderzoek naar het verband tussen anticonceptiegebruik en het vaginale microbioom wel mee de keuze vergemakkelijken. We waren in ieder geval al heel blij met de antwoorden uit onze Isala vragenlijst. Iedereen kan blijkbaar relatief vrij kiezen. Niemand gaf aan dat de partner of hun geloof de keuze van anticonceptie belemmerde.

4 antwoorden

  1. De pil. En af en toe neem ik de pil een maand niet (ik voel wel echt een verschil als ik ze niet neem. Voel me opgewekter, hoger libido,…) maar dan gebruiken we wel altijd een condoom.

  2. De pil: hiermee begonnen op m’n 15de o.w.v. hevige bloedingen en eigenlijk nog nooit mee gestopt. Ondertussen zijn we 12 jaar verder.

  3. Geen meer.
    Op mijn 16de begonnen met de pil, op 20 gestopt om zwanger te worden. Na en tussen 3 zwangerschappen in minipil genomen vanwege borstvoeding. Ook na de borstvoeding nog jaren minipil blijven nemen omdat die eigenlijk goed beviel. Tot ik een paar jaar geleden (2016-2017, jongste was dan al 7 jaar) ​last kreeg van spotting en tussentijdse bloedingen die lang aanhielden.
    Ik ben dan compleet gestopt met de minipil en mijn man heeft zich laten steriliseren.
    Ik zou nooit meer aan de pil willen. Ik voel me nu beter in mijn natuurlijke menstruatiecyclus.

Doe je mee aan het gesprek?

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Isala wil het taboe rond vaginale gezondheid doorbreken. In elke onderzoekskit zitten daarom mooie gespreksstarters. Gebruik deze kaartjes als inspiratie voor interessante babbels in je omgeving en ontdek dat er veel te vertellen valt over de vaginale gezondheid van vrouwen. Ook in jouw familie of vriendenkring.

Je kan hier ook online een gesprek starten door op een vraag te klikken en te reageren. Dat mag gerust anoniem, je voornaam is voldoende. De onderzoekers van Isala beantwoorden je vraag. Zo kunnen we allemaal samen de kennis rond het vrouwelijke microbioom vergroten en het taboe doorbreken. Want dat is precies waar we bij Isala van dromen. Laat dus gerust je reacties en vragen achter, samen starten we het gesprek!