Wohoo! VGN probioticum ontstaan in ons labo komt op de markt

Met het Isala project willen we in de eerste plaats het vaginale microbioom in kaart brengen en allerlei kleine taboes rond vrouwelijke en vaginale gezondheid aankaarten en bespreekbaarder maken. Maar onze ultieme droom is om vrouwen die klachten hebben te helpen met wetenschappelijk onderbouwde therapieën en advies rond hun levensstijl.

Zoals jullie in onze blogpost over de eerste resultaten lazen, doen we nu heel grondig biostatistisch onderzoek om alle verzamelde data over jullie gezondheid en levensstijl te koppelen aan de microbioom data (zie ook deze blogpost van onze biostatisticus Thies). En we zijn volop bezig om uit de roze swabs 1000den vaginale lactobacillen op te kweken en binnen die collectie te zoeken naar bacteriën die potentieel hebben als medicijn. Zo’n medicijnen maken en onderzoeken is altijd een werk van lange adem en onzekerheid en met levende bacteriën is het nog eens extra complex.

Vandaag zijn we heel trots en blij dat we jullie wel al een innovatie kunnen voorstellen die ontstaan is in ons labo een kleine 10 jaar geleden, dus nog lang voor er sprake was van Isala. Toenmalig postdoc Ingmar Claes en doctoraatstudenten Eline Oerlemans en Camille Allonsius zochten, met financiering van FWO, VLAIO en de startup YUN, naar lactobacillen die schimmels konden afdoden of ziekte-makende eigenschappen konden afremmen (Allonsius et al., 2017). De meest beloftevolle lactobacillen werden vervolgens door doctoraatstudent Tim Henkens samen met Prof. Kiekens van het labo voor Laboratorium voor Farmaceutische Technologie en Biofarmacie in een vaginale gel geformuleerd en in een eerste studie onderzocht bij vrouwen met acute schimmelinfecties onder leiding van gynaecoloog Prof. G. Donders, die nu ook deel uitmaakt van het Isala team. In een open-label studie, weet zowel de deelnemer als de onderzoeker wat toegediend wordt. 9 van de 20 vrouwen die deelnamen aan de studie bleken goed geholpen met de gel en hadden geen nood aan een standaard antischimmelmiddel (Donders et al., 2020; Oerlemans et al., 2020).

Die data zijn dus veelbelovend! Samen met YUN willen we dit nu verder ontwikkelen als medicijn of ‘levend biotherapeutisch product’ (LBP) (Paquet et al., 2021). Zoals al gezegd is dat een lange, dure en ingewikkelde weg, via klinische studies in verschillende fasen. Er zijn ook nog heel wat onzekerheden omdat levende bacteriën toch wel wat anders zijn dan de typische medicijnen met maar één actieve component. Ingmar en Tim zijn ondertussen aan de slag bij YUN als respectievelijk CSO (Chief Scientific Officer) en R&D manager. Zij timmeren hard aan deze weg om een medicijn te ontwikkelen samen met heel wat anderen.

Maar er is nu goed nieuws van een andere ontwikkeling met levende bacteriën die wat sneller ging.  Omdat ook heel wat irritaties zich op de huid van de intieme zones kunnen manifesteren, heeft YUN, dat een pioniersrol speelt in de ontwikkeling van cosmetica en huidverzorging met levende lactobacillen, een VGN gel ontwikkeld met bijhorend microbioomveilig gamma dat verlichting kan geven.  Isala deelneemsters ontvangen een korting van 10% & gratis levering met de code ISALA_YUN bij online bestelling. Deze code is geldig op het volledige VGN gamma voor intieme hygiëne via www.yun.be en tot 31 oktober 2021

En ondertussen blijven we met Isala nog heel hard verder werken aan nog betere diagnostische en therapeutische middelen 😊!